Hoeveel CD’s heb ik nodig?

Dupliceren of Persen?

Als je er klaar voor bent om je CD’s in eigen beheer uit te geven loop je altijd tegen de vraag aan: Hoeveel CD’s moet ik laten persen? Vaak zie je dat wanneer je in grote aantallen gaat persen dat de prijs per CD zeer gunstig wordt. Toch raad ik iedereen aan om vooral realistisch te zijn. Ik ken zoveel muzikanten en bandjes die al jaren dozen vol met honderden cd’s op zolder hebben staan. Het vervelende is dat deze cd’s uiteindelijk op de toch al zo grote afvalberg terecht komen.

Daarom raad ik altijd aan, zeker als je nog geen uitverkochte concerten geeft, om realistisch te zijn. Ook al is het het maken van cd’s in relatief kleine aantallen iets duurder. Het is beter om je cd’s bij optredens (bijna) allemaal te verkopen dan dat je uiteindelijk dozen vol bij het grofvuil moet brengen. Tegenwoordige kan je al perfecte cd’s laten dupliceren in fraaie wallets, digipacks of in de gewone jewelbox die er zeer professioneel uitzien en klinken. De kwaliteit is gelijkwaardig aan geperste cd’s. Als je niet zeker weet of je genoeg verkoopt, start dan bijvoorbeeld met 100 of 200 cd’s.

Bijkomend voordeel is dat – stel je dat je cd wel onverwacht goed loopt – eenvoudig kunt laten bijdrukken. Desgewenst kun je het artwork nog weer updaten of zelfs extra bonustracks toevoegen bij een tweede druk cd.

Sommige mensen waarschuwen nog dat er cd-spelers zijn die geen gedupliceerde cd’s afspelen. Inderdaad zijn er heel vroeger een serie spelers gemaakt die hier niet klaar voor waren. Maar dit is tegenwoordig echt een zeldzaamheid. De mensen die toch nog zo’n oude speler hebben, hebben daarnaast vaak ook al lang een tweede speler aangeschaft die wel alle cd-formaten kan lezen.

Ook werden vroeger gedupliceerde cd’s nog wel eens geweigerd bij winkels. Dit had dan altijd te maken met de kwaliteit van de bedrukking of de verpakking. Tegenwoordig kan je echt in hoge kwaliteit cd’s laten maken – al vanaf 50 stuks – bij het Centraal Muziekhuis. Deze CD’s kunnen dan ook overal verkocht worden. Dus echt niet alleen bij optredens, maar ook gewoon bij Bol.com of bij speciaalzaken.